Skip to content

Da jeg tok eksamen i kostholdsveiledning besto eksamensoppgaven min blant annet av en «case» der kunden hadde IBS (irritabel tarm). Irritabel tarm er en forstyrrelse i tarmens funksjon kjennetegnet av magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré og/eller forstoppelse. Symptomene lindres ved avgang av luft og avføring. Under eksamenstiden kom jeg over Julianne Lyngstad på nettet. Jeg fikk mye god informasjon gjennom hennes blogg og mailer. Hun er forfatter, foredragsholder og helseblogger med master i samfunnsernæring, som jobber for å hjelpe deg som sliter med irritabel tarm å redusere plagene dine ved hjelp av kost- og livsstilsendringer. Hun har skrevet Norges første bok om lavFODMAP-dietten i 2014, boka lavFODMAP – en komplett håndbok for deg med sensitiv mage. I 2016 kom hennes andre bok om lavFODMAP-dietten Godt for Magen – matglede med lavFODMAP.

Forskning viser at du kan redusere mageproblemer i forbindelse med irritabel tarm (IBS) ved å unngå visse matvarer som inneholder såkalte FODMAPs. FODMAP-stoffer er små, tungtfordøyelige karbohydrater som kan trigge symptomer hos mennesker med sensitiv mage (IBS). Når FODMAP-stoffer ikke brytes ned i tynntarmen, vil de passere videre ufordøyd til tykktarmen hvor tykktarmsbakteriene tar over nedbrytningen. Gjennom en fermenteringsprosess dannes gasser. I tillegg er FODMAP-stoffer osmotisk aktive, det vil si at de kan trekke med seg væske i tynntarmen. Økt gassdannelse og væske i tarmen gir følelsen av oppblåsthet og gir ubehag, smerter, trang til å slippe luft og forstyrrelser i avføringsmønsteret.

Anbefaler deg å laste ned den oppdaterte listen over matvarer du trygt kan spise, og hvilke du bør begrense eller unngå. Klikk her: Liste over FODMAPs i matvarer

Denne listen er satt sammen av ernæringsrådgiver Julianne Lyngstad, og er basert på tester gjort av forskere ved Monash University i Australia. Nye matvarer testes kontinuerlig, så last ned The Monash University Low FODMAP diet App til din telefon eller nettbrett, så får du tilgang til oppdaterte lister til en hver tid. Last ned denne appen på bilde under:

Ved The Monash University er det gjort flere studier om FODMAP-redusert kost. De har samlet mye av informasjonen på universitetets hjemmesider.

Sliter du med irritabel tarm er det viktig at du prioriterer – og tar vare på deg selv i hverdagen. Din helse bør være førsteprioritet, for at du skal ha det bra og mestre hverdagen. Dette er særlig et problem blant mødre, da de alltid setter barnas velvære og behov først, og «glemmer seg selv og sine behov» og kommer dermed i en tilstand en egentlig ikke ønsker å være i fysisk og psykisk. Tenk litt på kropp og hode som du sitter i et fly – der får du beskjed om at du skal først ta luftmaska på deg selv før du hjelper andre. Hvorfor det tror du? Tenk litt på den. Få inn gode rutiner, litt bevegelse og trim i tillegg til et sunt og magevennlig kosthold. Konsentrer deg om det matvarene du kan spise, fremfor å fokusere på hva du ikke kan spise. Full opp kjøleskapet med de magevennlige matvarene, og i følge denne matvarelisten er det ganske mange matvarer du kan spise. Lykke til.

Mvh Siv Varhaug Gudmestad – Kostholdsveileder Varhaugspulsen treningssenter.

 

Back To Top
BLI MEDLEM